Menu

Voor wie?

Je hebt zelf last van depressieve klachten

Al wekenlang is iedere dag een worsteling. Ook vandaag is zo’n dag, waarin je geen zin hebt om op te staan en je als een berg op ziet tegen de dag die voor je ligt. Je bent somber, erg moe, hebt nergens zin in en kan niet besluiten wat je ’s avonds zal eten. Met moeite werk je een klein ontbijt naar binnen en kleed je je aan. Je hebt geen zin om tijd aan je uiterlijk te besteden. Je voelt paniek opkomen als je eraan denkt dat je naar buiten moet om je hond uit te laten. Of om boodschappen te doen. Je kunt de hele dag wel huilen, terwijl daar eigenlijk geen directe aanleiding voor is. Je voelt je niets waard.

Komt dit je bekend voor? Misschien heb je zelfs ook nog andere klachten?

Andere signalen dat je misschien depressief bent

Iedereen heeft wel eens een dag waarbij het je allemaal even te veel wordt. Dat is heel normaal. Maar als je je wekenlang zo beroerd voelt en dit een flinke stempel drukt op je dagelijkse functioneren, is dat níet normaal. Langdurige somberheid, lusteloosheid, een laag zelfbeeld, vermoeidheid, huilbuien, te veel of juist te weinig slapen, weinig tot geen zin in seks, fysieke pijnen of verlangen naar de dood zijn allemaal symptomen die kunnen wijzen op een depressie.

Counselling kan je helpen!

De eerste stap die we nemen, is jouw klachten inventariseren. Vervolgens gaan we samen kijken naar hoe we jouw leven kunnen verlichten.

Een ander dagritme kan bijvoorbeeld een groot verschil maken. Of meer bewegen. Wie weet kunnen we je somberheid en lusteloosheid verminderen door je voedingspatroon aan te passen. Misschien heb je alleen wat ondersteuning nodig om op een andere manier om te leren gaan met stressvolle gebeurtenissen, of piekergedachten.

Daarnaast kunnen we aan de slag gaan met bijvoorbeeld ademtherapie, muziektherapie, of andere methodes die worden toegepast in onder andere psychotherapie of positieve psychologie. De kans is groot dat je jezelf hierna mentaal en fysiek beter gaat voelen. Soms is het zo dat het nemen van medicijnen je het steuntje in de rug geeft dat je nodig hebt. Als we dit willen proberen, kan ik je hiervoor doorverwijzen naar de huisarts.

Een goede klik en wederzijds vertrouwen is de basis voor een succesvol hulpverleningstraject. Mochten we concluderen dat jouw klachten zo ernstig zijn dat het beter is om een psycholoog of psychiater te bezoeken, dan verwijs ik je door.

Samen kijken wat ik voor je kan betekenen, tijdens een gratis intakegesprek?

Neem contact op

Tips om je depressie te verlichten:

  • Maak een vast dagschema
  • Wandel of beweeg dagelijks
  • Ga dagelijks naar buiten, geniet van de zon
  • Eet 3 gezonde maaltijden per dag
  • Drink voldoende water
  • Wees matig met koffie en alcohol
  • Zoek afleiding van je piekergedachten
  • Mediteer of doe ademhalingsoefeningen
  • Zoek hulp bij een zorgprofessional

Jouw partner, familielid, vriend of vriendin heeft last van depressieve klachten

Je merkt dat iemand waar je veel om geeft al weken worstelt met zichzelf, somber en lusteloos is, of steeds huilt. Vandaag is niet anders. Ze zijn verdrietig en stil en je begrijpt niet waarom. Je vraagt of je ergens mee kan helpen, probeert hen af te leiden met een grappig verhaal, of stelt voor om samen iets te doen. Maar niets lijkt te helpen. Zij zijn in een wereld van verdriet en kunnen er niet uit komen.

Wat kan je dán doen om hen zo goed mogelijk te ondersteunen? En wat kan je voor jezelf doen om zo’n situatie ook voor jezelf dragelijker te maken?

Counselling kan je helpen!

Wanneer je een afspraak maakt, bespreken we als eerst je situatie en wat je nodig hebt om jouw leven te verlichten. Misschien kunnen we de situatie ook voor jou makkelijker maken. Samen gaan we op zoek naar het vinden van voldoende, fijne afleiding. Als je dingen blijft doen waar jij jezelf goed bij voelt, hou je namelijk al snel meer energie over om met de depressie van een ander om te gaan.

Tips voor de partner

  • Zorg goed voor jezelf door gezond te eten en te bewegen
  • Zoek fijne afleiding voor jezelf
  • Blijf in gesprek met je partner
  • Steun je partner bij het zoeken naar professionele hulp
  • Vraag je partner hoe je kunt helpen om zijn leven te vergemakkelijken
  • Geef zo min mogelijk adviezen aan je partner, ook al zijn ze goed bedoelt
  • Zoek hulp bij een zorgprofessional

Wat de counsellor voor je kan betekenen

Samen kijken wat ik voor je kan betekenen, tijdens een gratis intakegesprek?

Neem contact op

Wanneer spreek je van een depressieve stoornis?

Iedereen heeft wel eens een periode dat het even niet zo lekker gaat en dat ze somber zijn. Je bent een paar dagen down, slaapt slecht óf juist te veel, hebt weinig zin om iets te ondernemen en je functioneert niet optimaal. Als het goed is, gaat dit sombere gevoel na een paar dagen weer over. Je wordt actiever kan weer door met het dagelijks leven.

Bij een depressieve stoornis houden deze klachten echter weken aan. Ze worden niet minder en soms zelfs erger naarmate de dagen verstrijken. Als je dagelijks functioneren ernstig wordt beperkt door deze gevoelens, is het belangrijk professionele hulp te zoeken.

Alleen in het donker kun je de sterren zien

Martin luther king jr

Soorten depressies en ontstaan

Er zijn verschillende soorten depressieve stoornissen waarvan de bijbehorende klachten onderling ook kunnen verschillen. In de DSM-5*, het door psychiaters en psychologen gebruikte classificatiesysteem om psychische stoornissen te herkennen, wordt uitgebreid beschreven welke klachten bij welke psychische stoornis horen. Op internet kun je al snel veel informatie hierover vinden.

*Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders

Een depressie kan ontstaan door verschillende oorzaken. Ingrijpende levensgebeurtenissen, zoals het overlijden van een dierbare, chronische gezondheidsproblemen, het verliezen van je baan, of ernstige financiële problemen, kunnen bijvoorbeeld leiden tot een depressie. Maar ook sociale en culturele omgevingsfactoren kunnen dit veroorzaken. Daarnaast is het mogelijk dat je lichaam de strijd moeilijker maakt; een tekort aan bepaalde neurotransmitters of het minder goed functioneren van bepaalde delen van de hersenen kunnen invloed hebben op de mate én duur van een depressieve periode. Erfelijkheid en opvoeding spelen daarnaast ook nog eens een rol bij het ontstaan van depressies of andere psychische stoornissen. Het verloop van een depressie wordt natuurlijk ook beïnvloedt door de sociale omgeving.