Menu

Voor wie?

Je hebt zelf last van depressieve klachten

Al weken is iedere dag een worsteling. Zo ook vandaag is het weer zo’n dag, waarop je geen zin hebt om op te staan en als een berg tegen de dag die komen gaat opziet. Je voelt je somber, erg moe, hebt nergens zin in en kunt geen besluit nemen wat je die avond zal gaan eten. Met moeite werk je een klein ontbijt naar binnen en kleedt je aan. Je hebt geen zin om veel tijd aan je uiterlijk te besteden, je voelt je niets waard. Je voelt paniek opkomen als je eraan denkt dat je naar buiten moet om je honden uit te laten of om boodschappen voor het avondeten te gaan doen. Je kunt wel de hele dag door huilen terwijl er eigenlijk geen directe aanleiding voor is.

Herken jij dit scenario of heb je last van nog andere klachten?

Mogelijke andere klachten behorend bij een depressieve stoornis: 

Langdurige somberheid, lusteloosheid, laag zelfbeeld, vermoeidheid, huilbuien, te veel of te weinig slapen, weinig of geen zin in seks, fysieke pijnen en/ of verlangen naar de dood. 

Deze klachten duren al minstens een aantal weken en hebben enorm veel invloed op het dagelijks functioneren van de persoon. Activiteiten die voorheen moeiteloos konden worden volbracht, kosten nu veel meer energie of lukken totaal niet. Een depressief persoon kan zich vaak nergens toe zetten, worstelt dag in dag uit met enorme sombere gevoelens en is iedere avond weer blij dat die dag voorbij is.

Wat kan counselling voor je betekenen?

Als je bij mij een afspraak maakt, zullen we eerst jouw klachten inventariseren. Vervolgens kijken we samen wat voor jou kan helpen om jouw leven te verlichten. 
Mogelijk een ander dagritme, meer bewegen en/of andere keuzes van activiteiten maken zodat jouw leven weer wat lichter wordt. Ook een ander voedingspatroon kan somberheid en lusteloosheid verminderen, zodat jouw leven weer wat lichter wordt.
Tevens kan het je helpen op een andere manier te leren kijken naar eerdere stressvolle levensgebeurtenissen, anders om te gaan met pieker gedachten en misschien een andere benadering te vinden om met huidige moeilijke situaties om te gaan. 

Daarnaast kunnen we aan de slag gaan met bijvoorbeeld ademtherapie, muziektherapie, Mindfulness  of andere methodes uit o.a. de psychotherapie of positieve psychologie,  waardoor jij je weer psychisch en lichamelijk beter gaat voelen. Verder bespreken we of medicatie voor jou zou kunnen helpen. Een verwijzing naar de huisarts is dan noodzakelijk. 
Een goede klik tussen cliënt en hulpverlener en een wederzijdse vertrouwen is hierbij de basis voor een succesvol hulpverleningstraject. Mochten we tot de conclusie komen dat jouw klachten zo ernstig zijn dat het beter is een psycholoog of psychiater te bezoeken, dan verwijs ik je door

Tips om je  depressie te verlichten:

Jouw partner, familielid, vriend of vriendin heeft last van depressieve klachten

Al een aantal weken zie je dat jouw partner* (familielid, vriend of vriendin) worstelt met zichzelf, somber en lusteloos is of steeds huilt. Vandaag is het weer zo’n dag, je partner is verdrietig en stil en je begrijpt niet waarom. Je vraagt wat er aan de hand is en of je ergens mee kan helpen, probeert hem/haar af te leiden met een grappig verhaal of stelt voor om samen iets leuks te gaan doen. Maar helaas niets lijkt te helpen, jouw partner zit in een eigen wereld van verdriet en kan er niet uitkomen.

Wat kun jij doen om jouw partner zo goed mogelijk te ondersteunen? En wat kun je doen om deze vaak langdurige situatie voor jou dragelijk te maken?

Wat kan counselling voor je betekenen?

Als je bij mij een afspraak maakt, zullen we eerst jouw situatie bespreken en bekijken wat jij nodig hebt om jouw leven te verlichten. Hoe je misschien anders en makkelijker voor jouzelf met de depressie van je partner kunt omgaan. Ik kan je helpen in je zoektocht naar het vinden van voldoende fijne afleiding, hoe je dingen kan blijven doen waar jij je goed bij voelt zodat je voldoende energie over hebt om met de moeilijke situatie met je partner om te kunnen gaan. 

Tips voor de partner

Voordelen Counselling

Wanneer spreken we van een depressieve stoornis?

Iedereen heeft wel eens een periode dat het niet zo lekker gaat en dat je je somber voelt.
Je bent een aantal dagen down, slaapt slecht of juist veel, hebt minder zin om actief te zijn en je functioneert niet optimaal. Meestal gaat dit sombere gevoel na een paar dagen weer over, wordt je weer actiever en kun je weer door met je gebruikelijke activiteiten. 
Bij een depressieve stemmingsstoornis houden de klachten echter weken aan, worden niet minder en soms zelfs erger in de loop van de tijd. Als je dagelijks functioneren ernstig wordt beperkt is het.  belangrijk om professionele hulp te zoeken.

Soorten depressies en ontstaan

Er zijn meerdere soorten van depressieve stoornissen waarvan de bijbehorende klachten ook kunnen verschillen. In DSM-5*,het meest door psychiaters en psychologen in Nederland gebruikte handboek waarin psychische stoornissen staan geclassificeerd, wordt uitgebreid beschreven welke klachten bij welke psychische stoornis horen. Op internet is veel informatie hierover te vinden.

*Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders

Ontstaan van depressies kunnen allerlei oorzaken hebben zoals eerdere ingrijpende levensgebeurtenissen (overlijden van een dierbare, chronische gezondheidsproblemen, verlies van baan, ernstige financiële problemen) en invloed van allerlei sociale en culturele omgevingsfactoren. Lichamelijke oorzaken zoals een tekort aan bepaalde neurotransmitters of minder goed functioneren van bepaalde delen van de hersenen, kunnen invloed hebben op de mate en de duur van een depressieve periode. Erfelijkheid en opvoeding spelen daarnaast een belangrijke rol bij het ontstaan van depressies of andere psychische stoornissen. Ook de sociale omgeving van een persoon heeft invloed op het verloop van een depressie.